FANDOM


D'Orsay 3

buitenzicht op het Musée d'Órsay

Het Musée d'Orsay is een museum in Parijs dat de geschiedenis van de westerse kunst tussen 1848 en 1914 bestrijkt, met een sterk accent op de 19e-eeuwse Franse kunst. Het museum bezit een vermaarde verzameling impressionistische werken. Ook bevat het museum beeldhouwkunst. Het museum maakt deel uit van de Réunion des musées nationaux.

Het museum werd in 1986 geopend in het voormalige treinstation Gare d'Orsay. De Italiaanse architecte Gae Aulenti overzag het ontwerp van de herbestemming van het gebouw van 1980 tot 1986. Vroeger eindigden hier veel hoofdlijntreinen uit het zuiden van Frankrijk. Tegenwoordig worden er maar vier ondergrondse perronsporen gebruikt, voor de RER C-treinen.

Bij de vorming van het museum werden kunstwerken uit het Louvre, het opgeheven Musée du Jeu de Paume (nu Galerie nationale du Jeu de Paume) en het Musée National d'Art Moderne in het Centre Georges Pompidou bij elkaar gebracht.

Impressionistische kunstschilders zijn ruim vertegenwoordigd, zoals Édouard Manet, Frédéric Bazille, Claude Monet, Renoir, Edgar Degas, Alfred Sisley, Georges Seurat, Paul Gauguin, Vincent van Gogh, Henri de Toulouse Lautrec, Paul Cezanne en Henri Rousseau.

Er is ook beeldhouwkunst te zien van het Neoclassicisme, Realisme, Eclectisme, Symbolisme en primitivisme