FANDOM


*

Wiki-opdracht techniek

Klas 2Als je de cursus bouwkunde hebt afgerond, is er een volgende opdracht die ook met bouwkunde en architectuur te maken heeft. Voor het Elzendaalcollege gaan we een soort Wikipedia maken.Opdracht 1. Registreren

Ga naar de volgende site:

http://nl.elzendaaltechniek.wikia.com/wiki/Elzendaalcollege_Techniek_Wiki Je moet je nu eerst registreren (rechtsboven in het scherm op registreren klikken). Je ziet het volgende blad:

Wikiopdracht1

registratiescherm

Vul bij gebruikersnaam het volgende in: klas, naam en de eerste letter(s) van je achternaam. De rest kun je zelf invullen. Onthoud je gebruikersnaam en je wachtwoord goed, anders kun je in de klas niet verder.

Als er iets niet duidelijk is dan kun je links in de pagina op het woord “Hulp” klikken, dan krijg je de hulppagina, klik dan op basis en de meeste zaken worden uitgelegd.Opdracht 2. Architect kiezen

Ga naar www.architectenweb.nl, kies daar voor de archipedia.

Bij het zoeken naar een architect vink je nu ‘invloedrijke architecten’ aan en klik op zoeken.

Scroll naar beneden en je komt bij de lijst architecten, klik op een letter als je al een architect in gedachten hebt of kies iets uit de lijst.Opdracht 3. Controleren of de pagina reeds bestaat

Ga naar de Elzendaalarchitectuurwiki en vul in het zoekvakje de naam van de door jou gekozen architect in, druk op het vergrootglas.

Er zijn nu twee mogelijkheden; ten eerste er is al een pagina over deze architect, kies dan een andere architect. Ten tweede de site geeft aan dat de pagina niet gevonden is. Klik dan op pagina toevoegen.

Je krijgt de volgende afbeelding te zien:

Wikiopdracht2

pagina toevoegen

Vul de naam van de architect in (let op het gebruik van hoofdletters).

Kies daarna voor standaardopmaak.

Klik vervolgens op add a Page.

Sla nu de pagina op (rechts in het scherm, blauwe vakje (soms in het Engels ‘Publish’)).

Opdracht 4. Tekst invoeren

Kopieer de tekst van de gekozen architect uit architectenweb.nl naar jouw pagina.

Nu zitten er allerlei verwijzingen in je tekst die naar een andere wiki gaan, dit is niet de bedoeling. Zorg dat de tekst helemaal wit wordt en dat de hyperlinks (de blauwe woorden) eruit gaan. Er zijn verschillende manieren, zoek dit zelf uit, of kijk bij je buren.

Controleer op de tussenkopjes er nog staan en maak die vet.

Vul in bij “Voeg categorie toe”: Architect (je tekst gaat namelijk over een architect).

Klik dan op pagina opslaan.Opdracht 5. Plaatjes bij de tekst

Klik op In de werkbalk van je artikel staat ook “Mogelijkheden en media toevoegen”. Hiermee kun je een plaatje toevoegen.

Zoek eerst een plaatje van de architect en van een van zijn gebouwen en sla die als afbeelding op bij ‘mijn afbeeldingen’. Pas dan kun je ze in de wiki toevoegen (add photo).

Zet er ook ondertitels bij. Sla op als miniatuur. Je kunt deze plaatjes slepen naar een plek die jij wil.

Sla op om je resultaat te bekijken, je kunt via bewerken toch weer teug komen.Opdracht 6. Hyperlinks maken naar ander pagina’s van onze Wiki

In je tekst heb je allerlei termen gebruikt, waarvan we de betekenis niet kennen, zoals de architectuurstroming of bepaalde materialen. Deze pagina’s gaan we ook aanmaken.

Zoek een bouwkundig begrip in je tekst en zet voor dit woord [[

achter het woord zet je dan ]] (zonder spatie),

het woord veranderd van kleur als je de pagina weer hebt opgeslagen.

Je klikt nu op het woord . Er zijn dan twee mogelijkheden; het woord bestaat al en je wordt naar dit woord doorgestuurd. Maar waarschijnlijk staat er dat dit woord nog niet voorkomt.

Maak nu zelf weer een nieuwe pagina aan met dit woord. Ook hiervoor gebruik je weer de website van architectenweb.nl. Zoek in architectonische of bouwkundige termen.

Doe dit voor een drietal (nieuwe) woorden uit je tekst. Hoe later je bent, hoe meer woorden er al aangemaakt zullen zijn. Dan wel de hyperlink maken in je tekst, maar bij een volgend woord de nieuwe pagina aanmaken. Voeg ook hier steeds weer een afbeelding toe.

En voeg ook hier weer de categorie toe: bouwkundig begrip (dit zijn woorden uit de bouwkunde).Opdracht 7. De rest van de begrippen hyperlink klaar maken

Iedereen maakt een aantal begrippen aan en die zou je allemaal kunnen gebruiken in jouw tekst. Zorg er dus voor dat alle bouwkundige begrippen en namen van gebouwen en personen in jouw teksten, zowel in de pagina over de architect als de pagina’s over de begrippen, voorzien worden van haakjes voor en achter het woord. De meeste begrippen zullen rood blijven, maar er komen er vanzelf steeds meer die blauw worden.

Als je klaar bent vul je op de lijst bij je docent de architect en de hyperlinks in. Je docent controleert dan je opdracht en geeft je een cijfer.Opdracht 8. Huiswerkopdracht: Een gebouw van jouw architect toevoegen

Kies een gebouw van jouw architect en zoek bij architectenweb.nl naar de beschrijving.

Werkt dit gebouw precies zo uit als de opdracht over de architect (opdracht 1 t/m 6).

Voeg als categorie nu ‘gebouw’ in.

Als je klaar bent vul je op de lijst bij je docent het gebouw en de hyperlinks in, voor een cijfer.veel suces